Dutch

John Martyn (Iain David McGeachy)

Anonymous
Heaven vol 11 #3

11 september 1948 - 29 januari 2009

Luttele weken nadat John Martyn op nieuwjaarsdag een hoge Britse onderscheiding (OBE) toegekend had gekregen voor zijn muzikale verdiensten overleed de geweldenaar van de Britse folkscene aan de gevolgen van een dubbele longontsteking. Geboren in zuid-Engeland maar met sterke Schotse roots ontwikkelde Martyn een unieke eigen stijl tussen blues, jazz en folk die hem in 1967 een contract opleverde bij Island Records, waar ook zijn goede vriend Nick Drake onder dak was. Drake's carrière wilde maar niet van de grond komen, Martyn had steeds meer succes, eerst nog schoorvoetend met zijn toenmalige vrouw Beverley, met wie hij in 1970 twee lp's maakte, STORMBRINGER! en THE ROAD TO RUIN, en daarna solo met BLESS THE WEATHER uit 1971 en vooral SOLID AIR van twee jaar later.

John Martyn en Phil Collins

Gijsbert Kamer
Volkskrantblog

Ze hebben niet zoveel met elkaar gemeen, John Martyn en John Updike. Behalve dat ze stierven in dezelfde week en dat ik over beider dood vernam toen ik in New York verbleef. Toen ik vanmiddag, terug uit New York, de column van Frits Abrahams op de achterkant van NRC Handelsblad van afgelopen woensdag onder ogen kreeg kwam ik op nog een overeenkomst: 'John Updike zal voor mij altijd de grote schrijver van de echtscheiding blijven' begon Abrahams zijn column. Na lezing wist ik zeker dat ik Updikes Too Far To Go ga lezen, zoals hopelijk muziekliefhebbers na de necrologieën van John Martyn te hebben gelezen, zich geroepen voelen diens Grace & Danger aan te schaffen. Want hierop bewees Martyn zich als de grote muzikant van de echtscheiding.

Folkzanger John Martyn Was Inspiratie Voor Jonge Artiesten

Menno Pot
De Volkskrant

AMSTERDAM - De laatste jaren van het leven van John Martyn, de Britse singer/songwriter die donderdag op 60-jarige leeftijd overleed, waren bepaald niet de ongelukkigste. Hij moest die jaren overigens wel doorbrengen in een rolstoel, nadat een cyste in 2003 amputatie van zijn rechteronderbeen noodzakelijk had gemaakt. Maar zijn werk, waarvan folk en jazz de hoofdbestanddelen waren, inspireerde de laatste jaren weer jonge artiesten met een hang naar folk (Iron & Wine, Devandra Banhart, Ray LaMontagne, M. Ward, Bon Iver) en zorgde zo voor een herwaardering van de artiest.

Grommend en Soulvol

Gijsbert Kamer
De Volkskrant

De heruitgebrachte folk-albums van John Martyn

Elk label in de jaren zestig wilde zijn eigen Bob Dylan. Island Records koos voor John Martyn, de muzikant van wie geen enkele plaat op een vorige leek. Universal brengt nu tientallen oude Island-albums opnieuw uit, waaronder die van folklegende Sandy Denny en John Martyn.

Pages

Subscribe to Dutch