Restanten die de moeite waard zijn

Stan Rijven
Trouw
Restanten die de moeite waard zijn

Op het moment is het uitverkoop, restanten van het vorig jaar worden in de etalage gezet. De hier besproken platen, alle van eind 1980, verdienen eveneens een extra portie aandacht. Afgezien van het prijsvoordeel zou het jammer zijn wanneer ze in de uitverkoopbakken zouden belanden. Uiteraard zijn ze niet in de Elpee Top 50 te vinden omdat ze nauwelijks passen binnen de smalle smaak van Hilversum 3.

In deze rubriek is vooral aandacht geschonken aan actuele ontwikkelingen op popgebied. Onderstaande elpees tonen aan dat daar op andere terreinen nog geen opheffingsuitverkoop behoeft plaats te vinden. Het gaat stuk voor stuk om zangers met een typische eigen stem en stijl. Bovendien zijn ze, op een enkeling na, al jaren op podium en plaat actief en vinden ze alleen gehoor bij een kleine schare liefhebbers.

[...]
[Wie bij John Lennon sprankjes hoop zocht zal ze bij Kevin Coyne zeker vinden. Een volstrekt eigenzinnig persoon die al 11 jaar lang zichzelf is gebleven. Het wordt tijd dat hij eindelijk een bredere erkenning krijgt.]

John Martyn

Hetzelfde geldt voor zijn landgenoot John Martyn. Aanvankelijk actief in de folkmuziek verbreedde Martyn zijn muzikaal spectrum. Met een element aan zijn akoestische gitaar wist hij een nieuw geluid te creëren. De unieke stijl die Martyn heeft ontwikkeld uit het subtiel en economisch benutten van elektronische effecten via deze gitaar laat een verwantschap horen met rock, blues en minimal music. Met zijn hese stem en plukkende aanslag bouwt hij een reeks hypnotiserende repeterende patronen op waarmee hij in zijn eentje de functie van bassist, slag- en sologitarist tegelijkertijd vervult. Aangevuld met enkele begeleidingsinstrumenten levert dat een verrassend resultaat op.

De elpee One World die in 1978 verscheen is daarvan een goed voorbeeld. Grace And Danger (Island 202 932-320) is zijn elfde en meest recente plaat. Daarop heeft hij de 'experimentele' kanten minder geaccentueerd en is het vooral zijn ijle, hese stem die op de voorgrond komt. Afwisselende lome, dromerige muziek maar ook stuwende en jazzy-getinte nummers krijgen reliëf met zijn geïnspireerde zang.

[...]

sitenotes:
This was part of a half page article in the 'Popstand' section. Other artists recommended were Kevin Coyne, Bruce Cockburn, Delbert McClinton, Lee Clayton and Shakin Stevens.

Related to: